Nieuwe geschenken Bijzondere Collecties

Geschenk-Vrienden-2014-1Een aantal belangrijke geschenken en legaten zijn in 2014 aan de UB geschonken. De meest in het oog springende zijn de geschenken Koops en Hof van Drenthe en het legaat Gerritsen. Vanwege de waarde die deze collecties als samenhangend geheel bieden, is besloten om ze onder één signatuur weg te zetten.

Koops – grotendeels verwerkt in 2014

Veelal 20e en 21e eeuwse banden, voornamelijk kunstboeken geschonken door oud-bibliothecaris W.R.H. Koops. De bruikleenovereenkomst was al eerder afgesloten; de boeken zijn in 2014 binnengekomen.
De kunstcollectie wordt sowieso opgenomen (n.a.v. een vroegere afspraak met Alex Klugkist). De overige collecties worden ontdubbeld.

Gerritsen – begonnen met verwerking in 2015

Anglistiek, bibliografie, woordenboeken algemeen. Naar schatting gaat het om ca. 700 banden; ca. 150 meter waarvan ca. 10 meter oude drukken. De oude drukken worden onder 1 signatuur weggezet. De nieuwere drukken zullen op de gebruikelijke magazijnsignaturen worden geplaatst.
Deze bruikleenovereenkomst werd al in 2013 afgesloten; de boeken zijn in 2014 binnengekomen.

Hof van Drenthe – moet nog verwerkt

Eind 2013 / begin 2014 is de collectie van het Hof van Drenthe binnengekomen. De collectie uit de periode 1569-1850 beslaat ongeveer 40 meter plank en geeft als geheel een goed beeld van de manier waarop in de negentiende eeuw over het recht werd gedacht. De collectie biedt een mooie aanvulling op de al bestaande collectie Pro Excolendo Iure Patrio.