Renovatie UB

Anouk Vermeulen

Anouk Vermeulen

Het hele jaar 2014 heeft het project Renovatie UB-gebouw veel van onze aandacht gevraagd.
Een belangrijke stap was de keuze voor AG Architecten, die als winnaar uit de bus kwam bij een minicompetitie op basis van het Masterplan. Anouk Vermeulen van AG sprak het meest aan, door haar verfrissende kijk op hoe met gebruik van licht, lucht en ruimte het UB-gebouw een flinke verbetering kan ondergaan. Doelstellingen van de renovatie zijn: meer studieplekken en daarbinnen meer variatie; geluidszonering; toekomstbestendigheid. Vanaf maart is Anouk druk aan de slag om die principes en doelstellingen te realiseren in een voorlopig en een definitief ontwerp. Ze wordt daarbij ondersteund door een projectorganisatie, aangestuurd door VGI, en met diverse partijen waaronder UB, FB, CIT, AMD etc die vanuit hun uiteenlopende expertise samenwerken in aspectgroepen aan deelopdrachten. Zo zijn veel van de UB-collega’s betrokken bij deelopdrachten m.b.t. de inrichting van Studiezalen, Entree en Balies, Onderzoekszaal / Bijzondere Collecties, Kantoren. Ook de open opstelling van collecties en de tijdelijke voorzieningen krijgen aandacht.
Er zijn verschillende pilots uitgevoerd, om systemen die straks worden geïmplementeerd in de gerenoveerde UB te kunnen optimaliseren. Deze hadden betrekking op o.a. de luchtkwaliteit (verbeterd ventilatiesysteem BaOPT) en high speed wireless internet. Ook is alvast een proef met stiltezonering ingezet op de 4e etage.
Aan het eind van het jaar is volgens projectplanning de daadwerkelijke verbouwing begonnen, met allereerst de werkzaamheden voor het nieuwe koffiecafé op de begane grond. Daarna volgde de ontmanteling van de kantine en voorbereiding van de verdere ontruiming van de 4e verdieping. Via een speciale renovatie-website (UB2020), narrowcasting en nieuwsbrieven worden gebruikers en medewerkers van de bibliotheek stap voor stap op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.