Start Project Magazijncapaciteit

De  magazijnen van de Bibliotheek RUG zijn zo goed als vol, naar schatting 2 km van de 75 km plankruimte is nog vrij. De huidige beschikbare magazijnruimte is dus schaars.

In de periode sinds 1985, na de opening van de UB, speelde dat niet zo, er was voldoende groeiruimte  beschikbaar en toen de UB magazijnen vol dreigden te raken is er tijdelijk ruimte gehuurd (Dierenriemstraat) en is er een blijvende voorziening bijgekomen (Zernikemagazijn).

Tegenover de begrensde, vaste capaciteit staat de druk van collecties die worden aangeboden voor opslag in de magazijnen. Die druk ís al groot en deze  zal in de komende vijf jaar toenemen ten gevolg van de voorziene clustering van bibliotheeklocaties, waardoor grote delen van de open opgestelde collecties (die nu samen bijna 25 km belopen) naar het gesloten magazijn zullen worden verplaatst.

Ondanks de toename van digitaal publiceren komt er nog geruime tijd papieren materiaal bij.

Om voldoende ruimte te creëren zal er in de komende periode moeten worden gesaneerd in de magazijncollecties. Nieuw materiaal dat wordt aangeboden is vooraf, aan de hand van vastgestelde (lokale & landelijke) criteria, al aan een kritische deselectie procedure onderworpen. De projectgroep is er afgelopen jaar in geslaagd bescheiden ruimte vrij te maken voor de komende inhuizingen, maar deze ruimte is nog niet voldoende. In het voorjaar van 2013 moet een groot ontdubbelproject in de magazijnen van start gaan.