Auteursrechteninformatiepunt

Esther Hoorn

Esther Hoorn

Esther Hoorn schreef mee aan een rapport over Ontwikkelingen in de digitale leer- en werkomgeving van het hoger onderwijs, dat op de SURF-onderwijsdagen is gepresenteerd. Met een jurist uit Nijmegen verzorgde zij – in VSNU-verband – de ambtelijke voorbereidingen voor de  onderhandelingen over een nieuwe readerregeling en een onderzoek naar auteursrechtelijk beschermd materiaal in Nestor. Het eindverslag van het project Bibliotheekondersteuning Digitale Readers werd in 2012 goedgekeurd door het MT. Als gevolg hiervan zal de bibliotheek naar het voorbeeld van de bibliotheek van GMW ondersteuning en advies gaan geven bij het opnemen van verplichte literatuur in Nestor.

In de Open Accessweek organiseerde het auteursrechteninformatiepunt met de bibliotheek op Zernike een seminar Towards sustainable data sharing. Veel collega’s benutten de mogelijkheid om zich te oriënteren op0 nieuwe taken voor de bibliotheek op het terrein van het archiveren van onderzoeksdata.

Ook kwamen er in 2012 in samenwerking met het TLG drie nieuwe Open Accessnieuwsbrieven uit.

Daarnaast verzorgde het auteursrechteninformatiepunt verschillende workshops voor phds over publicatiestrategie en Open Access. Ook verzorgde zij – onder meer bij de Hanze Hogeschool- presentaties over auteursrecht, Open Access en  OpenCourseWare.