Etalage

Een showcase...

Een showcase…

Excellente, zichtbare onderzoekers, die hun passie vertalen naar studenten en samenleving, bepalen het succes van de RUG als researchinstelling. Onderzoekers werken in een steeds competitievere omgeving, die niet alleen qua kwaliteit en prestaties maar ook op het gebied van transparantie en samenwerking (zowel landelijk als internationaal) steeds hogere eisen stelt.

Belangrijke speerpunten bij het ondersteunen van onderzoekers zijn het vergroten van de transparantie en de zichtbaarheid van onderzoeksresultaten en –prestaties en vereenvoudiging van rapportages.

Het is belangrijk dat de resultaten van het onderzoek op deze universiteit goed zichtbaar zijn. Niet alleen vanuit overwegingen van PR richting potentiële medewerkers en studenten, partners, sponsors, journalisten, makelaars van onderzoekinformatie en beoordelende instanties, maar ook vanuit onze aandacht voor valorisatie en maatschappelijke relevantie in het algemeen. Speerpunten hierbij zijn het toegankelijk presenteren van de publicaties van RUG-medewerkers met een directe link naar de full text als deze beschikbaar is.

Het systeem Pure dat door het project Etalage zal worden uitgerold biedt excellente mogelijkheden voor het tonen op het internet van de vruchten van wetenschappelijk onderzoek. Men kan ook de verbanden zien tussen vakgroepen, haar onderzoekers en alle verbonden publicaties maar ook andere zaken zoals gewonnen prijzen, populariserende publicaties, bijdragen aan congressen etc. etc.

Via een periodieke feed met data vanuit PeopleSoft en Planon maar ook online publicatiegegevens uit met name Web of Science zal de data in Pure steeds automatisch geactualiseerd worden. Alle onderzoekers krijgen een professioneel gevulde medewerkerspagina (MePa) langs automatische weg.

Het project heeft een klankbordgroep met vertegenwoordigers op tactisch en strategisch niveau van het domein onderzoek uit alle faculteiten. Daarnaast kent het project 5 werkgroepen die verantwoordelijk zijn voor het opleveren van resultaten.

De werkgroepen:

  1. Etalagefunctionaliteit, deze zorgt voor het gestructureerd tonen van de informatie onder andere via profielpagina’s (MePa) en integratie met de website van de RUG.
  2. Research Information Management, zorgt voor het inrichten en laten landen van de nieuwe mogelijkheden voor het analyseren en rapporteren van geaggregeerde informatie.
  3. Architecture and Migration, zorgt voor het correct vullen van het systeem, het up to date houden van gegevens en de migratie van bestaande informatie naar Pure (Metis en repositories).
  4. Processes and Support, zorgt voor goede ondersteuning van de onderzoekers en andere gebruikers bij het gebruik van het systeem, inrichting van de workflow, controle van ingevoerde gegevens. De bibliotheek zal hier een belangrijke rol in gaan spelen.
  5. Communicatie, de doelen van dit project kunnen alleen bereikt worden indien alle stakeholders optimaal zijn geïnformeerd en er bij hen voldoende draagvlak aanwezig is. Dit wordt planmatig aangepakt met een communicatieplan.