UB2020 – Jaarverslag 2014 http://jaarverslag.ub.rug.nl Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Tue, 20 Oct 2015 09:52:54 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.11 Stiltezone ingevoerd http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=671 Tue, 08 Sep 2015 12:25:15 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=671 StiltezoneVanaf dinsdag 15 april 2014 werd op de vierde verdieping van de UB een stiltezone ingevoerd. Deze studieplekken waren speciaal bedoeld voor studenten die zich in echte stilte willen concentreren op hun studie aan de hand van boeken, artikelen en overige gedrukte studiematerialen.

Daarom was het daar niet toegestaan om:
– gebruik te maken van devices als laptop, tablet, telefoon, muziek etc.
– te praten en te overleggen
– te eten en te drinken.

De stiltezone gold als een pilotproject: na de renovatie van het UB-gebouw zullen er op meerdere studiezalen dergelijke zones worden gedefinieerd.

]]>
Inhuizingen http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=460 Fri, 10 Jul 2015 14:16:35 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=460 _D126296Vanaf 2014 is de gesaneerde Letterencollectie in open opstelling ondergebracht op de 2e verdieping van de UB. De UB-studiezaalcollecties op het gebied van talenstudies, taal- en literatuurwetenschap (ulet) zijn in de eerste maanden van 2014 gesaneerd en samengevoegd met de Letterencollectie. De studiezaalcollecties Kunstgeschiedenis (ukun) volgde spoedig daarna en het invoegen van de collectie Geschiedenis (uges) is eind 2014 vrijwel afgerond.

De bibliotheek van de locatie Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap is in de eerste helft van 2014 overgebracht naar de UB. Het grootste deel staat nu als open opgestelde collectie op de 4e verdieping als de Collectie Theologie en religiewetenschappen, de rest is na sanering ondergebracht in de UB-magazijnen. Ook de erfgoedcollectie Wijchers en Hubbeling hebben onderdak gevonden bij de UB.

]]>
Renovatie UB http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=455 Fri, 10 Jul 2015 14:09:54 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=455
Anouk Vermeulen

Anouk Vermeulen

Het hele jaar 2014 heeft het project Renovatie UB-gebouw veel van onze aandacht gevraagd.
Een belangrijke stap was de keuze voor AG Architecten, die als winnaar uit de bus kwam bij een minicompetitie op basis van het Masterplan. Anouk Vermeulen van AG sprak het meest aan, door haar verfrissende kijk op hoe met gebruik van licht, lucht en ruimte het UB-gebouw een flinke verbetering kan ondergaan. Doelstellingen van de renovatie zijn: meer studieplekken en daarbinnen meer variatie; geluidszonering; toekomstbestendigheid. Vanaf maart is Anouk druk aan de slag om die principes en doelstellingen te realiseren in een voorlopig en een definitief ontwerp. Ze wordt daarbij ondersteund door een projectorganisatie, aangestuurd door VGI, en met diverse partijen waaronder UB, FB, CIT, AMD etc die vanuit hun uiteenlopende expertise samenwerken in aspectgroepen aan deelopdrachten. Zo zijn veel van de UB-collega’s betrokken bij deelopdrachten m.b.t. de inrichting van Studiezalen, Entree en Balies, Onderzoekszaal / Bijzondere Collecties, Kantoren. Ook de open opstelling van collecties en de tijdelijke voorzieningen krijgen aandacht.
Er zijn verschillende pilots uitgevoerd, om systemen die straks worden geïmplementeerd in de gerenoveerde UB te kunnen optimaliseren. Deze hadden betrekking op o.a. de luchtkwaliteit (verbeterd ventilatiesysteem BaOPT) en high speed wireless internet. Ook is alvast een proef met stiltezonering ingezet op de 4e etage.
Aan het eind van het jaar is volgens projectplanning de daadwerkelijke verbouwing begonnen, met allereerst de werkzaamheden voor het nieuwe koffiecafé op de begane grond. Daarna volgde de ontmanteling van de kantine en voorbereiding van de verdere ontruiming van de 4e verdieping. Via een speciale renovatie-website (UB2020), narrowcasting en nieuwsbrieven worden gebruikers en medewerkers van de bibliotheek stap voor stap op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

]]>
Afdeling Content http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=450 Fri, 10 Jul 2015 13:52:06 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=450 _D124172_copy

In 2014 zijn twee vakbibliotheken ingehuisd in de UB, te weten Archeologie en Godgeleerdheid & Godsdienstwetenschappen en heeft de afdeling ook veel werk verzet voor de inhuizing van Rechten in 2015. Omdat een deel van de binnenkomende collecties naar het magazijn moesten, is hard gewerkt om magazijnruimte hiervoor vrij te maken. Door de inhuizingen ontstaat namelijk extra druk op de beschikbare ruimte in onze magazijnen. Er is veel werk verzet door het team Gedrukte Collecties om door inschuivingen ruimte te creeeren in het Zernike managzijn. In totaal heeft dat 2 kilometer extra ruimte opgeleverd. Om ruimte te maken voor dit type werkzaamheden zijn we per 1 september overgegaan van 9 rondes naar 5 rondes. Ondanks het feit dat het inhuizen van deze collecties en het vrijmaken van ruimte tegelijkertijd moest gebeuren, is deze ingewikkelde logistieke operatie keurig binnen de tijdsplanning afgerond.

Een belangrijke overgang voor de afdeling Metadata, mede in verband met de overgang naar het Worldshare platform, is het werken volgens de internationale RDA standaard. Vanaf september 2014 vindt in de volle breedte metadatering volgens RDA plaats.

]]>