Producten – Jaarverslag 2014 http://jaarverslag.ub.rug.nl Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Tue, 20 Oct 2015 09:52:54 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.11 Open Journal System (OJS) http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=702 Wed, 09 Sep 2015 08:49:53 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=702 Pictogram-OJSHet Open Journal System (OJS) is een on-line tijdschriftmanagement en -publicatieprogramma dat door de UB wordt gebruikt om het aanmaken van een nieuw e-journal technisch snel kunnen realiseren.

OJS is ontwikkeld door het Public Knowledge Project met als primaire doelstelling de toegang tot wetenschappelijke kennis te verbeteren. De software is open source en met dit programma kunnen alle redactionele activiteiten van een tijdschrift worden ondersteund. In OJS is het mogelijk om op een eenvoudige manier databestanden toe te voegen aan artikelen, inclusief bijbehorende metadata.

Er zijn twee manieren om OJS te gebruiken. De eerste manier is door een nieuw digitaal tijdschrift op te zetten, de tweede door een bestaand tijdschrift te digitaliseren. In 2014 is het systeem ook op beide manieren gebruikt. Er zijn twee geheel nieuwe tijdschriften toegevoegd, Timing & Time Perception: Reviews en International Journal of Personality Psychology. Daarnaast is de content van Mens en Maatschappij van 1925 t/m 1996 gedigitaliseerd en in OJS gezet.

Voor 2015 staan alweer een aantal nieuwe projecten op stapel. Zo zal Groniek worden gedigitaliseerd. Het Journal of Deafblind Studies is een geheel nieuw tijdschrift dat we hopen te lanceren in het voorjaar van 2015.

Tot slot hebben we in 2014 ook het uiterlijk onder handen genomen. We hebben OJS laten restylen door een vormgever (Sander van der Kolk). Deze versie staat nu klaar in de testomgeving en zal binnenkort worden toegepast in de productieomgeving.

]]>
Jugendstil-banden toegankelijk gemaakt op de beeldbank http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=677 Tue, 08 Sep 2015 12:46:40 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=677 Naamloos_1De boekbandencollectie van de Groningse Universiteitsbibliotheek staat bekend als de “i-collectie”, genoemd naar de alfabetletter die ze speciaal kreeg om niet op te gaan in het grote geheel van de boekerij. Al deze boeken dateren uit de periode 1892-1940 en werden geproduceerd door Nederlandse uitgevers. Banden waar de kunstenaar niet bekend van is, staan per uitgever bijeen. De collectie bevat banden ontworpen door meer dan 400 kunstenaars (ikun) en er zijn van evenveel uitgevers (iuit) boeken te vinden.

Rond 1890 ontstaat wat we nu boekkunst noemen: een nieuwe stroming voortgekomen uit Art Nouveau, Jugendstil en Nieuwe Kunst, stromingen in de kunst van die dagen. Ze bracht beeldende kunstenaars en sierkunstenaars er toe zich intensief bezig te houden met het ontwerpen van boekbanden, het illustreren en versieren van boeken. Zo werd het boek ook kunstvoorwerp. Vanaf het laatste decennium van de negentiende eeuw werden de industriële boekbanden met meer aandacht en zorg gemaakt. Na 1903 komt er ook in de typografische verzorging van het boek verandering. De naam van Sjoerd Hendrik de Roos is hier in Nederland onlosmakelijk mee verbonden. Begin jaren twintig, als de stijlvormen Dada, de Stijl en de Amsterdamse School ontstaan, treden er weer nieuwe veranderingen op. Wijdeveld, Van Doesburg en later Zwart en Schuitema hebben op het uiterlijk van het boek weer een heel andere visie. Bij hen speelt de functionele typografie een belangrijke rol evenals het gebruik van foto’s. Opvallend is dat veel architecten zich indertijd met boekbanden in deze periode hebben beziggehouden. Met de Duitse bezetting in 1940 komt er een eind aan de artistieke vrijheid en stopt deze boekverzameling.

Vijftig jaar boeiende boekbandontwerpen van honderden kunstenaars en van vele Nederlandse uitgeverijen worden hier bewaard en nu voor het eerst getoond. Invloeden vanuit het buitenland en eigen land over deze periode zijn in deze collectie te herkennen. Veel topstukken van de boekkunst zijn in de Universiteitsbibliotheek aanwezig, maar het merendeel van de titels zijn “gewone”, met zorg vervaardigde boeken.

]]>
Tijdschriftarchieven digitaal beschikbaar http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=446 Fri, 10 Jul 2015 13:41:01 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=446 _D123112De afgelopen jaren heeft de bibliotheek een flink aantal digitale tijdschriftarchieven aangeschaft van grote uitgeverijen. Het gaat hierbij om de complete jaargangen van alle tijdschriften van Elsevier, Wiley-Blackwell, Springer, Sage, Brill en Cambridge University Press. Daarmee hebben we alle jaargangen van deze tijdschriften online.
Dit is handig voor de gebruikers en zorgt er voor dat we vele honderden meters papieren tijdschriften uit de studiezalen en het magazijn kunnen verwijderen, wat veel extra ruimte oplevert. Die ruimte kunnen we goed gebruiken voor het inhuizen van de collecties van de bibliotheek van Rechten, komend voorjaar, en van GMW in 2016.

]]>
E-books beschikbaar via Patron Driven Acquisition http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=442 Fri, 10 Jul 2015 13:38:10 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=442 magazijn_boekenSinds enkele jaren biedt de bibliotheek toegang tot een aantal prachtige e-bookspakketten van grote uitgeverijen, door middel van het zogenaamde Patron Driven Acquisitions (PDA) model: alle e-books van een uitgever kunnen dan een tijd lang zonder beperkingen gelezen, gedownload en bewaard worden, aan het eind van zo’n periode koopt de bibliotheek voor een bepaald bedrag aan e-books uit dat pakket. Deze aankoop wordt bepaald door het leesgedrag van onze gebruikers: hoe vaak een boek wordt geraadpleegd en gedownload is beslissend voor de aanschaf. De e-books zijn allemaal via de Catalogus en SmartCat beschikbaar.
Zo hebben wij vorig jaar toegang gehad tot het hele e-books fonds van Wiley en van Springer . Sinds eind 2014 hebben we de e-books van Cambridge University Press ter beschikking. Ook de e-books van JSTOR zijn nu, net als in 2014, RUG-breed toegankelijk.
Boekaanschaf door middel van PDA is inmiddels bij veel bibliotheken een gangbare praktijk.

]]>
Catalogus Professorum http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=429 Fri, 10 Jul 2015 13:15:57 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=429 HeymansDe Catalogus Professorum Academiae Groninganae is ontwikkeld ter gelegenheid van het vierde eeuwfeest van de Universiteit en staat sinds 24 juni 2014 online. Deze catalogus bevat biografische en iconografische gegevens over alle hoogleraren die vanaf 1614, het jaar van oprichting, aan de Groningse universiteit verbonden zijn geweest. Opgenomen in deze Catalogus zijn verschillende typen hoogleraren, (gewone, bijzondere, buitengewone, gast- en kerkelijke) evenals lectoren en privaatdocenten.

De Commissie Geschiedschrijving Rijksuniversiteit Groningen constateerde aan het begin van de 21ste eeuw dat de informatievoorziening over de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen enige hiaten kende. Een compleet overzicht van alle hoogleraren (en hun publicaties) vanaf 1614 ontbrak bijvoorbeeld. Sindsdien zijn medewerkers en vrijwilligers van Universiteitsbibliotheek en Universiteitsmuseum hard aan het werk geweest om de database te vullen. Van alle professoren zijn biografische gegevens, afbeeldingen, publicaties en nog veel meer bij elkaar gebracht. Achtergrondinformatie over het ambt en de verschillende studierichtingen die er in de loop van de jaren zijn geweest staat op de informatieve pagina’s van de catalogus.

De database zelf is een ‘work in progress; en wordt nog steeds bijgewerkt. In de database begint elk zogenaamd lemma met de persoongegevens en – indien beschikbaar – een portret. Deze portretten maken deel uit van de collectie geschilderde hooglerarenportretten van de RUG.

Verdere gegevens zijn verzameld in de volgende onderdelen:

  • Album Scholasticum: informatie over opleiding, promotie en benoeming, met verwijzingen naar de gebruikte bronnen, gedrukt zowel als digitaal.
  • Portretinformatie: gegevens over in Groningen beschikbare portretten.

De komende jaren zal de database verder worden aangevuld met afbeeldingen, informatie over nieuwe hoogleraren en het verbeteren van de zoekinterface.

]]>
Hora Finita http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=424 Fri, 10 Jul 2015 13:02:03 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=424 RoelingHora Finita is het online registratiesysteem voor promovendi van de RUG. De Universiteitsbibliotheek en het Bureau verzorgen samen de ontwikkeling en het beheer van dit systeem. Alle processen die te maken hebben met de promotie, van de eerste registratie tot het indienen van het proefschrift, lopen via dit systeem. Bij deze processen wordt het promotiereglement van de RUG gevolgd. [link naar de RUG website]

Elektronische proefschriften worden aan de UB aangeleverd via Hora Finita, inclusief een getekende licentieovereenkomst waarin eventuele embargo’s geregeld worden. Over 2014 zijn alle digitale dissertaties in de UB repository geplaatst (100%-score!, zie foto). De ruim 11.000 elektronische dissertaties worden via Pure, het systeem voor de registratie van wetenschappelijke output, zichtbaar gemaakt op de Hora finita.

Namens de UB zijn Doetsje Brouwer, Gert-Jan Bokdam en Heinjo Rozing bij dit systeem betrokken. Ter ondersteuning van de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van het callregistratiesyteem Fogbugz.

In Hora Finita zijn momenteel ruim 13 duizend trajecten geregistreerd, bij 10 graduate schools (9 faculteiten + KVI-CART). In 2014 vonden 443 promoties plaats.

]]>