Projecten – Jaarverslag 2014 http://jaarverslag.ub.rug.nl Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Tue, 20 Oct 2015 09:52:54 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.11 Bijzondere Collecties: projecten http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=683 Wed, 09 Sep 2015 08:06:47 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=683 De medewerkers van Bijzondere Collecties hebben een aantal projecten weten af te ronden in 2014.

Smith

Het legaat Smith, in 1805 verworven uit de bibliotheek van Edzard Pompejus Smith. Indertijd is besloten de collectie tusen de al aanwezige boeken in de UB te plaatsen. Als zodanig was de collectie niet afzonderlijk herkenbaar. Via decentrale onderwerpsontsluiting kan de collectie in een set worden gevonden. Daarnaast zijn titelbeschrijvingen van de boeken ge-upgraded.

Naamloos_1Programmata

Een aantal jaren geleden zijn de academische aankondigingen beschikbaar gesteld in onze beeldbank. Deze officiële berichten, ‘programmata’, verschenen in plano in een beperkte oplage. Een koppeling met de Catalogus ontbrak, waardoor de collectie minder goed toegankelijk is.
In 2014 zijn de inaugurale redevoeringen afgerond en is een begin gemaakt met de progammata funebria.

Archieven

In 2014 zijn een aantal archieven ontsloten en voorzien van een collectiebeschrijving.

  • Het archief Brugmans bestaat hoofdzakelijk uit collegedictaten en teksten van lezingen van prof. dr. Henri Johan Frans Willem Brugmans, hoogleraar Zielkunde en haar toepassingen, pedagogiek en psychotechniek.
  • Het archief Bladergroen bevat manuscripten van artikelen, teksten van colleges en lezingen. Correspondentie uit de jaren vijftig, enkele stukken betreffende clienten en persoonlijke aantekeningen van Wilhelmina J. Bladergroen, kinderpsycholoog en orthopedagoog.
  • Joannes Cannegieter, in 1770 hoogleraar in de rechten te Groningen, behelst documenten over o.a. dictaten in manuscript en een lijvige gedrukte verhandeling DOMITII ULPIANI FRAGMENTA, rechtsgeleerde adviezen en correspondentie. Ook stukken betreffende het Fraterhuis te Groningen.
]]>
Inhuizingen http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=460 Fri, 10 Jul 2015 14:16:35 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=460 _D126296Vanaf 2014 is de gesaneerde Letterencollectie in open opstelling ondergebracht op de 2e verdieping van de UB. De UB-studiezaalcollecties op het gebied van talenstudies, taal- en literatuurwetenschap (ulet) zijn in de eerste maanden van 2014 gesaneerd en samengevoegd met de Letterencollectie. De studiezaalcollecties Kunstgeschiedenis (ukun) volgde spoedig daarna en het invoegen van de collectie Geschiedenis (uges) is eind 2014 vrijwel afgerond.

De bibliotheek van de locatie Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap is in de eerste helft van 2014 overgebracht naar de UB. Het grootste deel staat nu als open opgestelde collectie op de 4e verdieping als de Collectie Theologie en religiewetenschappen, de rest is na sanering ondergebracht in de UB-magazijnen. Ook de erfgoedcollectie Wijchers en Hubbeling hebben onderdak gevonden bij de UB.

]]>
Project Inrichting RUG Research Data Office (IRRDO) http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=458 Fri, 10 Jul 2015 14:13:51 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=458 _D126417Bij veel onderzoeksprojecten wordt gebruik gemaakt van data en worden, bijvoorbeeld door experimenten of enquêtes, nieuwe data gegenereerd. Integer onderzoek vereist een goed beheer van de onderzoeksdata. Tijdschriften en onderzoeksfinanciers verlangen steeds vaker dat datasets waarop een publicatie is gebaseerd beschikbaar zijn op het moment van publiceren.

Begin 2014 is in opdracht van het College van Bestuur gestart met het Project Inrichting RUG Research Data Office (IRRDO) dat wordt uitgevoerd door CIT en UB. Dit project is onderdeel van het driesporenbeleid omtrent onderzoeksgegevens dat het College van Bestuur eind 2013 initieerde. Het doel van dit project is het inrichten van één virtueel loket (Research Data Office, RDO) ter ondersteuning van onderzoekers en instituten van de RUG voor het beheer van onderzoeksgegevens. Daarbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met vakspecifieke “best practices” en ontwikkelingen in onderzoeksmethoden en ICT.
In het driesporenbeleid werkt R&V aan het RUG protocol voor de kwaliteitszorg OZ en RUG-brede regelingen en speelt ABJZ een actieve rol rond auteurschap en zeggenschap van data en is daarin proactief in landelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld in het kader van de VSNU en het Landelijk Juristen Overleg. De drie sporen hebben in 2014 gezamenlijk het concept RUG Databeleid voorbereid.
Het IRRDO project is in fasen opgedeeld waarbij resultaten en bevindingen worden besproken met de stuurgroep en de klankbordgroep.

De behoefteanalyse bevestigde niet alleen al de eerder geconstateerde verschillende praktijken betreffende onderzoeksgegevens, maar ook verschillen in de mate waarin beschikbare faciliteiten aansluiten bij wensen en eisen. Genoemd werden opslagfaciliteiten, beveiligingsaspecten, toegang tot datasets tijdens en na het onderzoek, een veilige dropbox, terwijl er gaandeweg met steeds groter wordende bestanden wordt gewerkt, mede door gebruik van audio en video. Verder spelen vragen omtrent zeggenschap (“ownership”) over data en de bescherming van persoonsgegevens. Er is een dienstencatalogus ontwikkeld met diensten die kunnen worden geleverd door verschillende afdelingen binnen de universiteit en externe partners of de komende jaren zullen worden ontwikkeld. Omdat vragen, randvoorwaarden van subsidieverstrekkers en uitgevers en technische mogelijkheden zich de komende jaren sterk zullen ontwikkelen zal het RDO hierop flexibel moeten kunnen inspelen.
In het communicatieplan van het project is naast de opzet van een website nadrukkelijk aandacht is voor activiteiten als workshops en kennissessies. De website www.rug.nl/researchdata is in maart 2015 gerealiseerd.

Voorstellen voor de organisatie van het RDO, de workflows en budgetten zullen in 2015 worden gepresenteerd. Het RDO loket zal centraal in een research data netwerkorganisatie fungeren, samenwerkend met bestaande onderdelen van de universiteit en het UMCG.

Het project wordt afgesloten met een aantal vervolgprojecten waarin onderwerpen die binnen de scope van het RDO project niet kunnen worden opgelost aan de orde komen. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld het ontwikkelen een betere infrastructuur, kwaliteitszorg en bouwen van datarepositories met koppeling aan Pure.

In 2014 is, naast het project, ook al een start gemaakt met voorbereidend werk en daadwerkelijke dienstverlening. Het centrale e-mail adres is researchdata@rug.nl.
Het Dienstenteam Research Data Management heeft zich in 2014 enthousiast gestort op dit relatief nieuwe onderwerp. Leden van het team, afkomstig van de afdeling O&O en de CMB, hebben zich in het onderwerp verdiept, o.a. door het volgen en succesvol voltooien van de cursus Essentials 4 Data Support van RDNL. Bij de archivering van datasets van onderzoekers, het opstellen van datamanagement plannen als onderdeel van subsidieaanvragen en, in samenwerking met collega’s van O&I, het testen van Pure voor registratie van datasets en opslagmogelijkheden daarin.
In de afdeling O&I is E-Prints software dat voor repositories wordt gebruikt op belangrijke punten aangevuld voor een data repository voor Archeologie. Deze repository komt in de loop van 2015 beschikbaar en biedt mogelijkheden voor het archiveren van andere datasets.

]]>
Afdeling Content http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=450 Fri, 10 Jul 2015 13:52:06 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=450 _D124172_copy

In 2014 zijn twee vakbibliotheken ingehuisd in de UB, te weten Archeologie en Godgeleerdheid & Godsdienstwetenschappen en heeft de afdeling ook veel werk verzet voor de inhuizing van Rechten in 2015. Omdat een deel van de binnenkomende collecties naar het magazijn moesten, is hard gewerkt om magazijnruimte hiervoor vrij te maken. Door de inhuizingen ontstaat namelijk extra druk op de beschikbare ruimte in onze magazijnen. Er is veel werk verzet door het team Gedrukte Collecties om door inschuivingen ruimte te creeeren in het Zernike managzijn. In totaal heeft dat 2 kilometer extra ruimte opgeleverd. Om ruimte te maken voor dit type werkzaamheden zijn we per 1 september overgegaan van 9 rondes naar 5 rondes. Ondanks het feit dat het inhuizen van deze collecties en het vrijmaken van ruimte tegelijkertijd moest gebeuren, is deze ingewikkelde logistieke operatie keurig binnen de tijdsplanning afgerond.

Een belangrijke overgang voor de afdeling Metadata, mede in verband met de overgang naar het Worldshare platform, is het werken volgens de internationale RDA standaard. Vanaf september 2014 vindt in de volle breedte metadatering volgens RDA plaats.

]]>
Project Etalage: Pure http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=448 Fri, 10 Jul 2015 13:46:55 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/?p=448 beeldmerk etalageIn 2014 is Pure, een CRIS (Current Research Information System) uitgerold over alle faculteiten van de RUG. Inmiddels bevat Pure ruim 190.000 wetenschappelijke publicaties van de RUG. Alleen al in 2014 zijn 12.000 publicaties toegevoegd door medewerkers van de RUG en gevalideerd door collega’s van de afdeling Content. Deze publicaties worden nu getoond via de medewerkerspagina’s en zullen binnenkort zichtbaar zijn in het nieuwe research portal van de RUG. Dit betekent een enorme sprong in de zichtbaarheid van publicaties van de RUG-medewerkers, van 50.000 naar 190.000.

Een ander mooi resultaat van het Etalage project is het feit dat de UB naast de gedrukte proefschriften voor het eerst ook álle proefschriften van de RUG elektronisch heeft binnengehaald, in totaal 443 stuks.

Naast wetenschappelijke publicaties worden ook valorisatie-activiteiten (lezingen, samenwerkingen met maatschappelijke instellingen, gasthoogleraarschappen, etc.) vastgelegd worden in Pure. Dit is belangrijk omdat vanaf 2016 deze indicatoren een belangrijke rol spelen in de beoordeling van onderzoek, naast wetenschappelijke output.
Inmiddels zijn facultaire medewerkers geinstrueerd in het werken met Pure rapportsjablonen. Hiermee kunnen faculteiten gegevens in Pure te selecteren, sorteren en presenteren ten behoeve van verplichte rapportages.

]]>