UB2020 – Jaarverslag 2013 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013 Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Fri, 05 Dec 2014 11:15:36 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.11 Bibliotheek 2020 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=32 Fri, 14 Mar 2014 11:25:08 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=32 De eerste verdieping in ombouw

De eerste verdieping in ombouw

Onder de noemer Bibliotheek 2020 zijn vijf projecten samengebracht die rechtstreeks voortkomen uit de clustering van de verschillende bibliotheeklocaties en de inhuizing van diverse collecties en teams in het gebouw van de UB. De projecten vallen samen met ingrijpende wijzigingen in de organisatie van de universiteitsbibliotheek en met een even ingrijpende renovatie – een totale make-over – van het UB gebouw in de jaren 2014-2018.

De projecten Faculty Liaison (nieuwe naam Library Liaison) en Frontoffice zijn gericht op de herinrichting van de bibliothecaire publieksdienstverlening aan (facultaire) gebruikers en bezoekers. Het project Nieuwe Dienstverlening onderzocht de (on)mogelijkheden van het leveren van boeken op de werkplek en ontwikkelde een nieuwe scan- en verzendservice van tijdschriftartikelen. Het project Open Opstelling Collecties adviseerde over de plaatsing van de in te huizen collecties in de UB en stelde spelregels op voor het saneren van collecties en magazijn.

Het invoeren, optimaliseren en – waar mogelijk – maximaliseren van selfservice dienstverlening is een strategische keuze van de Bibliotheek.  Het project Selfservice adviseert hierbij over verschillende mogelijke scenario’s. Gebruiksgemak – op weg naar 24/7 dienstverlening – staat hierbij voorop. Het automatiseren van routinematige operationele processen draagt ook bij tot een hogere efficiency en creëert meer ruimte voor dienstverlening met een hoge(re) toegevoegde waarde.  Het ”toekomstbestendig” inrichten van de bibliothecaire dienstverlening is ook cruciaal voor de handling van het door de inhuizingen van collecties sterk groeiend aantal klanten en leenverkeer in het UB gebouw.

]]>
Renovatie http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=27 Fri, 14 Mar 2014 11:09:30 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=27 P1020399Ter voorbereiding op de besluitvorming door het College van Bestuur over een grootschalige renovatie van het 28 jaar oude UB-gebouw heeft architect Rob Hendriks van DAAD najaar 2013 een masterplan voor de verbouwing opgesteld. Vanuit studenten, medewerkers en specialisten werd hieraan bijgedragen. In september 2014 zal de renovatie aanvangen.

In oktober werd de website http://www.rug.nl/bibliotheek/ub2020/ gelanceerd met alle informatie over de renovatie de komende jaren. Deze website is tot stand gekomen in samenwerking met de afdeling Vastgoed en Investering van de RUG.

]]>
Clustervorming locaties: Letteren http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=14 Wed, 12 Mar 2014 09:41:05 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=14 _D123215 kopiëren

De verhuiswagen met de letterencollectie in de Poststraat

Dit jaar is de omvangrijke collectie van 120.000 banden van de Bibliotheek Letteren ondergebracht in de UB. De verhuizing vond plaats van 9 tot en met 18 december.

Op 10 december 2013 overhandigde mw. prof.dr. Gerry Wakker, decaan van de Faculteit der Letteren, het eerste boek dat is verhuisd naar de UB aan Marjolein Nieboer, directeur van de UB.

De geïntegreerde Letterencollectie is te vinden op de tweede verdieping van de UB (voorheen Tijdschriftenzaal). De verhuizing kreeg veel aandacht in de lokale pers.

]]>
Inhuizing Letterencollectie http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=109 Wed, 22 Oct 2014 12:23:17 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=109 In december 2013 werden de eerste boeken, die vanuit de Letterenbibliotheek naar de UB verhuisden, officieel overhandigd door decaan Gerry Wakker aan directeur UB Marjolein Nieboer.

]]>
Project Werkplekken Personeel – Het Nieuwe Werken (WP – HNW) http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=36 Fri, 14 Mar 2014 12:30:25 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=36 Ook het nieuwe werken voor studenten, in de learning grid...

Ook het nieuwe werken voor studenten, in de learning grid…

De laatste jaren staat Het Nieuwe Werken (HNW) landelijk volop in de belangstelling. Ook binnen de RUG is een HNW-pilot gestart bij het Bureau met de zgn. “Proeftuin”. De Bibliotheek  volgt de ontwikkelingen van deze pilot.

Voor de Bibliotheek is de inhuizing van een aantal teams van vakbibliotheken en daardoor het herhuisvesten van alle teams en aansluitend de renovatie van het UB-gebouw de directe aanleiding voor het verkennen van HNW.

Gebruikmakend van HNW-onderdelen die passen binnen onze organisatie zijn er volop nieuwe kansen om met het bestaande personeelsbestand tot nieuwe en/of andere vormen van werken te komen die kunnen leiden tot meer efficiëntie, meer productie, duurzamer en effectiever werken.

Bij HNW zijn de werkplekken afgestemd op de werkzaamheden die de medewerker wil verrichten. Naast de flexwerkplekken worden concentratieplekken, vergaderruimtes, (kleine) overlegruimtes en projectruimtes ingericht.

Visie Bibliotheek.

Met het project Werkplekken Personeel – Het Nieuwe Werken (onderdeel van project Renovatie) willen we werken bij de Universiteitsbibliotheek (UB) Binnenstad effectief, efficiënt en prettig maken voor zowel de organisatie als de (huidige en toekomstige) medewerker. Adequaat inspelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderingen vraagt van alle medewerkers een resultaatgerichte aanpak, flexibiliteit en efficiëntie.

Ook het projectmatig werken neemt meer en meer een prominente plek in en projectleiders werken met wisselende projectteams aan opdrachten. (Project)medewerkers komen op een logische manier bij elkaar te zitten door activiteit gerelateerde flexwerkplekken in te richten.

Het Project WP – HNW anticipeert op een organisatie die de komende jaren sterk verandert en waar de medewerkers, binnen bepaalde kaders, meer ruimte en verantwoordelijkheid krijgen geïnspireerd door en gebaseerd op goed leiderschap. De managementstijl gaat van een niet primair controlerende naar een vooral coachende en faciliterende stijl.

]]>
Learning grid http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=165 Fri, 24 Oct 2014 07:57:26 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=165 P1020503De Learning Grid werd in september 2013 geopend, op de eerste verdieping van de Universiteitsbibliotheek. Het is een geheel gemoderniseerde ruimte waar studenten zelf bepalen in welke (samenwerkings-) vorm zij hun opdrachten, presentaties en studeeractiviteiten verrichten. De bibliotheek faciliteert met hightech voorzieningen, draadloos netwerk, (mobiele) PC’s en laptops, active/smart board(en), beamer(s). Tafels en stoelen zijn verplaatsbaar, er zijn verrijdbare (tussen)schermen en de studenten ervaren een aangename omgeving die ook gelegenheid biedt te ontspannen in fauteuils en/of zitzakken. Studenten kunnen het meubilair aanpassen aan de groepsgrootte. Er geldt nieuwe regelgeving: praten is hier toegestaan en er mag gegeten en gedronken worden (bijvoorbeeld no hot foods).

Het invoeren van een Learning Grid is meer dan een trendy inrichting met een kek jasje voor de studenten. Het gaat erom dat de fysieke bibliotheekruimte – in al haar facetten – aansluit op de wensen van de klant.

]]>