Diensten en producten – Jaarverslag 2013 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013 Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Fri, 05 Dec 2014 11:15:36 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.11 Bibliotheek-app http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=186 Fri, 24 Oct 2014 10:08:04 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=186 Library-app-2Na een intensieve voorbereiding en een uitgebreide ontwikkelperiode werd in september 2013 de Bibliotheek-app gelanceerd, zowel voor iOS- als Android-gebruikers.

De ‘voorpagina’ van de app, die de gebruiker meteen ziet na het openen ervan, is een scherm met de openingstijden van de bibliotheek, een grafiekje met informatie over de beschikbare computers, en daaronder drie knoppen voor e-mailcontact, een direct telefoonnummer en de route (waarbij doorgeschakeld wordt naar Google Maps). Met de swipe-functie of met de op het scherm aanwezige pijltjes kan gebladerd worden naar dergelijke pagina’s voor elke bibliotheeklocatie.

Openingstijden
Klikken op de openingstijden geeft een lijst van de openingstijden per bibliotheek, waarbij men bovenin het scherm een andere datum kan kiezen. Zo is voor de dag zelf maar ook voor de komende maanden snel te zien welke bibliotheek wanneer open is.

Catalogus, aanvragen, reserveren
Het bekende ‘zoek’-ikoon (een loepje met handvat) opent een zoekvenster. Nu kan de gebruiker in de bibliotheekcatalogus zoeken. De resultaten geven meteen de beschikbaarheid weer van de gevonden boeken. Beschikbare boeken kunnen meteen aangevraagd worden (hiertoe dient de gebruiker eenmalig in te loggen met zijn lenernummer en wachtwoord), uitgeleende werken meteen gereserveerd.
De app geeft desgewenst ook push-notifications als een gereserveerd boek is teruggebracht, of als een geleend boek ingeleverd dient te worden. Via de menuknop My loans kan de lener een overzicht krijgen van wat op dat moment uitstaat.

Nieuws
Tot slot levert de app een overzicht van bibliotheeknieuws en –evenementen. Ook hier kan de gebruiker kiezen voor actieve attendering, of naar keuze zelf door de nieuwsberichten bladeren.

]]>
Nieuwe catalogus: SmartCat http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=123 Thu, 23 Oct 2014 07:15:00 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=123 Op 1 oktober 2013 werd een iPad mini uitgereikt aan medewerker Joost Driesens. Hij had de naam SmartCat bedacht voor deze geheel nieuwe dienst voor het zoeken en vinden van literatuur. In SmartCat (WorldCat Local) is het gehele gedrukte en elektronische bezit van de RUG-bibliotheken samengebracht.

]]>
24/7 Bookbox http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=236 Tue, 04 Nov 2014 07:59:36 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=236 24/7 Bookbox

24/7 Bookbox

In de buitenmuur van de UB werd op 25 juli 2013 de zogeheten 24/7 Bookbox geopend. Vanaf nu konden gebruikers te allen tijde hun geleende boeken inleveren!

]]>
Project Inrichting RUG Research Data Office http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=23 Fri, 14 Mar 2014 11:06:33 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=23 _DSC3777bIn 2013 heeft het CvB de Bibliotheek in samenwerking met het CIT opgedragen een project op te starten om een Research Data Office in te richten. Het RUG Research Data Office is een centraal loket in binnen de RUG ter ondersteuning van onderzoekers en instituten voor het beheer van onderzoeksgegevens.

De baten voor de RUG die het project rechtvaardigen zijn een transparanter wetenschappelijk proces, meer hergebruik onderzoeksgegevens, beter voldoen aan subsidie-eisen, grotere zichtbaarheid, meer besparingen en actievere fraudepreventie. De kosten van de RUG Research Data Office bestaan uit de benodigde mensen en middelen voor de dienstverlening.

Het project Inrichting RUG Research Data Office zal worden aangepakt op basis van de projectmanagementmethode Prince2. De organisatie van dit project bestaat uit een stuurgroep, klankbordgroep en projectgroep.

Het project wordt uitgevoerd door eigen bibliotheekmedewerkers. Er is 750 uur begroot om de hier boven genoemde resultaten op te leveren. Het projectbudget is € 30.000, met 50% medefinanciering door CIT en Bibliotheek.  Bekostiging van € 15.000 vindt plaats vanuit het ICT-Meerjarenplan 2010-2014, onder de noemer e-science.

Uitgaande van een start op 1 januari 2014 en een doorlooptijd van 8 maanden kan de RUG Research Data Office op 1 september 2014 beginnen met de dienstverlening. Gedurende het project worden lopende vragen met betrekking tot het beheer van onderzoeksgegevens door onderzoekers en instituten uiteraard wel al beantwoord.

]]>
Etalage-project: betere zichtbaarheid van publicaties http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=19 Fri, 14 Mar 2014 11:02:06 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=19 _DSC5998bk-2jAlle wetenschappers van de RUG krijgen binnenkort een nieuwe profielpagina op de website van de universiteit. Hetzelfde geldt voor de pagina’s van de onderzoeksprogramma’s, onderzoeksinstituten en faculteiten. Daarmee moeten de publicaties van de RUG beter zichtbaar worden voor de buitenwereld.

Op dit moment moeten wetenschappers zelf hun publicaties bijhouden op hun medewerkerspagina. Die publicatieoverzichten lopen vaak achter en bij een deel van de onderzoekers ontbreken ze zelfs geheel. In het Etalageproject worden Metis, het huidige registratiesysteem van publicaties, en de handmatig bij te houden profielpagina’s vervangen door het onderzoekinformatiesysteem Pure. Met behulp van Pure kunnen onderzoekers op eenvoudige wijze hun publicaties en andere belangrijke content, zoals activiteiten  (bv. wetenschappelijke en publieke optredens en functies), datasets en persberichten bijhouden.

Een heel handige eigenschap van Pure is dat wetenschappers op kunnen geven dat bepaalde bronnen (zoals Web of Science, ArXiv.org, Mendeley, PubMed, etc.) periodiek gescand worden op hun naam. Als het systeem een treffer vindt, wordt de onderzoeker per mail gevraagd om de betreffende publicatie te accepteren, waarna alle gegevens automatisch in Pure gekopieerd worden. Hiermee wordt de medewerkers veel werk uit handen genomen.

Ook de profielpagina’s van het niet-wetenschappelijk personeel zullen worden vervangen door de pagina’s die vanuit Pure gegenereerd worden. Voor hen zal echter de overgang minder impact hebben.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de profielpagina’s en de laatste hand gelegd aan de het laden van data in Pure uit interne (zoals Peoplesoft, Metis en de repositories) en externe bronnen (Web of Science). De uitrol van Pure zal per faculteit plaatsvinden en eind maart 2014 starten. Naar verwachting zijn eind juni alle medewerkers over.

Als het project klaar is zal de zichtbaarheid van de wetenschappelijke prestaties van de RUG een stuk verbeterd zijn en kunnen medewerkers gemakkelijker informatie over de onderzoeksoutput van de RUG bijhouden en exporteren in de vorm van rapporten, CV’s en bestanden.

]]>
Open Access http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=70 Wed, 01 Oct 2014 09:06:04 +0000 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2013/?p=70 Ask me...

Ask me…

2013 was een belangrijk jaar voor de omslag naar Open Access. Een brief van staatsecretaris Sander Dekker zorgt voor een (inter)nationale afstemming en ambitieuze doelstellingen bij de onderhandelingen over de big deals met de uitgevers.  Er zijn voorbereidingen in gang gezet om in 2014 in de big deals afspraken te maken over Open Access.

Door de Groningse Open Access nieuwsbrief is de bewustwording over OA vergroot.  Nog steeds lezenswaardig is bijvoorbeeld het interview met  Henk Kiers, decaan Gedrags- en Maatschappijwetenschappen RUG. Hij was enthousiast over het artikel Scientific Utopia. Hierin wordt in zes stappen uitgelegd wat wetenschappers zelf kunnen doen aan een vernieuwing van de wetenschappelijke publicatiecultuur. Ook is er waardevolle achtergrondinformatie over het Groningse beleid om wetenschappers te ondersteunen om hun onderzoeksdata te delen te vinden  in het themanummer DATA, open, tenzij…

In het promotiereglement van de RUG is vastgelegd dat de promovendus zijn proefschrift ook Open Access moet aanleveren. De bibliotheek zet zich er voor in dat ook alle proefschriften met een ondertekende niet-exclusieve licentie openbaar gemaakt kunnen worden.

Tijdens de Open Access week in oktober is gewerkt aan ondersteuning van onderzoekers bij het  beschikbaar maken van onderzoeksdata. Er is een workshop georganiseerd waarbij, onder leiding van Marjan Grootveld ( DANS ) en Arjen Voogt (Bibliotheek RUG), is ingegaan op de aandachtspunten bij het opstellen van een Research Data Management Plan.

Voor 2014 is afgesproken om de Open Access-week samen met de Hanzehogeschool Groningen te organiseren.

]]>