Jaarverslag 2012 » Diensten en producten http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012 Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen Fri, 24 May 2013 07:48:15 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.5.1 Open Journal System http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=134 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=134#comments Wed, 27 Mar 2013 10:53:08 +0000 Frank den Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=134 Overweegt u een nieuw tijdschrift op te zetten en vindt u een brede verspreiding belangrijk? Zo begint de website met informatie over onze nieuwe dienst aan medewerkers van de universiteit.

We ondersteunen redacties bij het oprichten en publiceren van digitale wetenschappelijke tijdschriften. Met deze relatief nieuwe dienstverlening wil de Bibliotheek haar kennis over digitaal publiceren en het hosten van tijdschriften inzetten om redacties, verbond

Tijdschriften in druk

Tijdschriften in druk

en aan de RUG, te ondersteunen.  We ondersteunen vooral tijdens de ontwikkelingsfase van het nieuwe tijdschrift. Na uitgave van het eerste nummer blijven we vooral technisch ondersteunen.  Ook kunnen we redacties van bestaande tijdschriften begeleiden die de overstap van papier naar digitaal willen maken.

Daarvoor werken we met het publicatieprogramma Open Journal Systems (OJS), waarmee het maken van een nieuw digitaal tijdschrift technisch snel kan worden gerealiseerd. OJS is open-source software en wordt internationaal gebruikt om toegang tot onderzoeksresultaten te stimuleren en te vergroten. Meer dan 10.000 tijdschriften maken gebruik van dit systeem voor journal management.

Het programma ondersteunt alle redactionele activiteiten van een redactie en biedt ook aantrekkelijke diensten voor lezers zoals attenderingen, printbare versies van artikelen en koppelingen met sociale media.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?feed=rss2&p=134 0
Bibliotheek-app http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=125 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=125#comments Wed, 27 Mar 2013 10:41:46 +0000 Frank den Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=125 Hoe moet het er uit zien?

Hoe moet het er uit zien?

Het idee om de dienstverlening van de bibliotheek uit te breiden met een mobiele app leefde al  een paar jaar. Klanten bezitten steeds meer mobiele apparaten  en willen die ook graag gebruiken om toegang te krijgen tot bibliotheekfunctionaliteit. Toen bleek dat het moeilijk was om met andere afdelingen van de universiteit een gezamenlijke app te ontwikkelen is besloten om zelf een app te gaan ontwikkelen.

Frank den Hollander en Jan Herman Veldkamp hebben een SURF summerschool Mobiele App Ontwikkeling gevolgd en een appontwerp gemaakt. Dankzij een bijdrage uit het ICT strategiefonds kon het appteam gecompleteerd worden met ontwikkelaar Konstatin Ignatov en grafisch ontwerper Martijn van der Weijde.

Voor de app wordt nadrukkelijk niet gestreefd naar een complete dekking van alle bibliotheekfunctionaliteit. De app gaat aanbieden wat veelgebruikt is, en handig om mobiel beschikbaar te hebben. De eerste release bevat onder andere

  • Openingstijden per bibliotheeklocatie
  • Vrije werkplekken per bibliotheeklocatie
  • Contactinformatie en routes per bibliotheeklocatie
  • Zoeken in de catalogus, reserveren, verlengen, uitleningen inzien
  • Bibliotheeknieuws en –agenda
  • Pushnotificaties bij verlopen uitleentermijn, aankomst reserveringen en aanvragen

De app komt beschikbaar voor iOS en Android.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?feed=rss2&p=125 0
Informatievaardighedenonderwijs http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=107 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=107#comments Tue, 26 Mar 2013 13:26:59 +0000 Frank den Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=107 Het informatievaardighedenonderwijs dat door de Bibliotheek wordt verzorgd is zeer divers van aard (o.a. cursussen en toetsen via de elektronische leeromgeving Nestor, demonstraties, workshops, rondleidingen). Zowel wat betreft de vorm als wat betreft de inhoud wordt aansluiting gezocht bij de behoeften vanuit de verschillende faculteiten met hun vakgebieden en doelgroepen. Voor studenten Geschiedenis is kennis van het omgaan met bronnen al aan het begin van hun studie van groot belang, voor gebruikers van de Centrale Medische Bibliotheek is ook beschikbaarheid van adequate informatie aan het bed van de patiënt gewenst. Eerstejaars krijgen o.a. een introductie in het gebruik van de catalogus,  studenten die zich voorbereiden op het schijven van hun scriptie krijgen een instructie speciaal gericht op dat doel.

Informatievaardigheden-docent Joost Driesens

Informatievaardigheden-docent Joost Driesens

Sinds de vorming van de nieuwe bibliotheekorganisatie in 2010 wordt er gewerkt aan meer standaardisering van het instructie-aanbod waar dat mogelijk is. Mede in verband met de komst van de nieuwe website(s) voor de Rijksuniversiteit Groningen in het najaar van 2012 werd een begin gemaakt met een nieuwe opzet van de webpagina’s over informatievaardighedenonderwijs.

Het aantal deelnemers aan instructies bij GMW is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Zowel de organisatie van de instructies als de inhoud zijn aangepast om het programma efficiënter te laten verlopen en de kwaliteit te verbeteren. Maatwerk wordt nu alleen op onderdelen toegepast waar dat een meerwaarde heeft, zodat andere onderdelen gestandaardiseerd kunnen worden. Ook vervullen instructeurs meer organisatorische en inhoudelijke rollen in het programma in plaats van alleen een uitvoerende rol.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?feed=rss2&p=107 0
Workshops Informatievaardigheden bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=72 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=72#comments Tue, 19 Mar 2013 09:03:04 +0000 Frank den Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?p=72 Bibliotheek GMW

Bibliotheek GMW

De Bibliotheek GMW verzorgt ieder jaar ca. 180 instructies in het Nederlands en het Engels. In 2012 hebben 3573 studenten en medewerkers deze instructies gevolgd. Dit instructieprogramma is opgebouwd volgens een leerlijn gebaseerd op de theorieën over informatievaardigheden van Boekhorst e.a. (2004). Deze leerlijn wordt voor de bachelor-opleidingen in de Faculteit GMW als volgt geïmplementeerd:

  • eerste jaar: beseffen van informatiebehoefte en formuleren van de informatievraag
  • tweede jaar: kennis van informatiebronnen en kennis van ICT
  • derde jaar: selecteren, verwerken, vastleggen en verspreiden van informatie

Na het volgen van een eerstejaars workshop kunnen de studenten:

  • zelfstandig informatie zoeken in de bibliotheek en op het internet
  • beoordelen of de gevonden informatie wetenschappelijk is of niet

In het tweede leerjaar raken zij vertrouwd met:

  • de belangrijkste bibliografische bestanden op hun vakgebied
  • leren zij zoekacties opslaan

In het laatste jaar staat centraal:

  • het formuleren van de onderzoeksvraag voor hun bachelor-these
  • het leren zoeken van literatuur bij deze onderzoeksvraag
  • het leren citeren en hoe deze citaties en literatuurverwijzingen in hun these te plaatsen met behulp van RefWorks.

Alle workshops informatievaardigheden maken deel uit van bestaande vakken binnen het GMW-curriculum. De verdiepingsopdrachten in deze workshops sluiten voor de eerste twee leerjaren nauw aan bij de inhoud van zo’n vak en tellen mee bij de eindbeoordeling. Deze inbedding draagt bij aan de motivatie en actieve opstelling van de studenten. Bij de uitvoering van het “Informatievaardighedenprogramma 2013 Bibliotheek GMW” neemt de verdere focus op student motivatie een centrale rol in.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2012/?feed=rss2&p=72 0