E-readers GMW

Bibliotheek Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Bibliotheek Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

In de laatste jaren komen er steeds meer verschillende e-readers en tablets die voor het lezen van e-books en -artikelen op de markt. Daarnaast koopt de Bibliotheek RUG tegenwoordig steeds meer e-books. Deze e-books komen via verschillende platforms beschikbaar. Het formaat waarin deze e-books beschikbaar komen verschilt nogal: PDF, HTML, via DRM-platforms. Sommige van deze formaten lenen zich beter voor lezing op een e-reader of tablet dan andere.

Het project E-readers GMW had als doel het inventariseren van gebruikerservaringen met verschillende typen e-readers en met verschillende typen e-books. Tijdens het project werden drie wetenschappelijke medewerkers van de Faculteit GMW gevraagd naar hun ervaringen met de verschillende e-bookformaten uit de RUG-collectie via verschillende e-readers.

Deze medewerkers kregen allen drie typen e-reader/tablet in bruikleen, een Sony e-reader, een Archos e-reader en een iPad. Tijdens de leenperiode gebruikten zij de e-reader, bekeken een selectie van e-books op hun vakgebied van verschillende aanbieders: EBL, Ebrary, MyiLibrary, Oxford Scholarship Online en PsycBOOKS. Zij rapporteerden aan de Bibliotheek GMW terug over hun bevindingen m.b.t. tot de genoemde platforms en e-readers.

Eind 2011 had een van de drie medewerkers de twee e-readers in bruikleen gehad en beschikte hij over de iPad; de tweede onderzoeker had op dat moment de Sony e-reader in bruikleen en kreeg daarna de iPad tot zijn beschikking. De derde medewerker is uitgerust met de Archos e-reader.

Naar verwachting zijn de resultaten van dit proefproject eind januari bekend. Op dat moment kunnen de twee iPads die ten behoeve van dit project zijn aangeschaft elders in de bibliotheekorganisatie worden ingezet.

Rienk Withaar