Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen » Activiteiten http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011 Jaarverslag 2011 Mon, 26 Mar 2012 12:57:49 +0000 nl hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.3 Klassieke lunchconcerten in de UB http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=868 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=868#comments Sat, 03 Mar 2012 10:42:27 +0000 Floris de Jonge http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=868 Vier keer werd er op ludieke wijze een klassiek lunchconcert georganiseerd in de trappenhal van de Universiteitsbibliotheek. De Bibliotheek werkt hiervoor samen met het cultuurcentrum De Oosterpoort en het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen voor het programma NEXT.

NEXT is een reeks klassieke concerten, dat korte metten maakt met het stoffige imago en de waslijst (on)geschreven regels die vaak onlosmakelijk verbonden zijn met het genre klassieke muziek. Jonge, vaak internationale musici, van het conservatorium, experimenteren met verschillende invloeden en instrumenten. Met NEXT komt klassieke muziek naar studenten toe met korte teasers en verrassingsconcerten.

Het studerende publiek was verrast en reageerde enthousiast.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=868 0
De KEI-markt http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=607 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=607#comments Tue, 28 Feb 2012 14:45:43 +0000 Floris de Jonge http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=607 De KEI-week 2011 werd door de Kommissie Eerstejaars Introductie  georganiseerd van 15 tot 19 augustus. Voor  de circa 5000 nieuwe eerstejaars studenten is dit de eerste kennismaking met het nieuwe studiejaar en de stad Groningen.

De Bibliotheek was ook dit jaar weer met een stand vertegenwoordigd op de KEI-informatiemarkt, die jaarlijks plaatsvindt op de Vismarkt. Aan honderden studenten werden flyers uitgedeeld en informatie gegeven. Ook was er gelegenheid voor een foto-moment.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=607 0
Roze Zaterdag http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=444 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=444#comments Tue, 21 Feb 2012 12:37:27 +0000 F.J.Den.Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=444 Op 2 juli 2011 was Groningen het middelpunt van Roze Zaterdag. Ook de Universiteitsbibliotheek besteedde aandacht aan dit evenement: in het trappenhuis waren kunstwerken te zien van bibliotheekmedewerkster Cora Euser, met daarop citaten uit de literatuur (op deze foto bijvoorbeeld van Gerard Reve).

Fotograaf Ewoud Broeksma exposeerde foto’s in het trappenhuis op de vierde verdieping van de UB, en burgemeester Peter Rehwinkel kwam graag kijken bij de opening.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=444 0
Een lipdubfilm in de Bibliotheek http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=352 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=352#comments Fri, 17 Feb 2012 14:56:56 +0000 F.J.Den.Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=352 Op 1e Pinksterdag, zondag 12 juni 2011, werd in en om het gebouw de Universiteitsbibliotheek een zogeheten lipdubfilm opgenomen: ruim tweehonderd enthousiaste studenten en medewerkers van de RUG playbackten gezamenlijk een lied dat vervolgens in één doorlopende camerabeweging werd opgenomen.

Hanging Out

Hanging Out: een lid van de studenten alpinistenvereniging

De Universiteitsbibliotheek is natuurlijk een prachtig decor voor zo’n film: gelegen in het hart van de stad zowel als van de universiteit, en ‘neutraal’ in die zin dat studenten van alle studierichtingen er dagelijks komen studeren. Om van de film niet een ‘bibliotheek-lipdub’ maar een echte corporate RUG-uiting te maken, werd besloten de finale van het te playbacken lied plaats te laten vinden op het plein voor de UB, met als uiteindelijk decor de statige gevel van het Academiegebouw. Bovendien werd in de weken voorafgaande aan de echte opname een ‘trailer’ opgenomen waarin een drummer te zien was die telkens in dezelfde pose voor een ander universitair gebouw zat te drummen. Zo kwamen alle belangrijke gebouwen even voorbij.

De lipdub moest natuurlijk opgenomen worden op een dag dat de Universiteitsbibliotheek normaliter gesloten is – en dat zijn er niet zo heel veel. De dag van de waarheid werd gepland op 12 juni: 1e Pinksterdag. Argeloze studenten die in de loop van die zondagochtend nietsvermoedend de bibliotheek kwamen binnenwandelen, raakten danig in de war: ze kregen te horen dat we dicht waren en dat ze vandaag niet konden komen studeren – terwijl er tegelijkertijd ruim tweehonderd mensen vreemd uitgedost door het gebouw aan het rennen waren!
Bij de tweede take liep alles gesmeerd. De derde take zou de ‘generale’ worden, maar aangezien iedereen op dat moment erg gefocust en enthousiast was, besloten we ter plekke dat we ‘voor het eggie’ gingen. Uiteraard gingen ook nu hier en daar wel wat kleine dingetjes mis, maar toen we eenmaal op het plein stonden, wisten we: hier komen we niet meer overheen. Het was 15.10 uur, en de lipdub stond erop!

BroerpleinRondje

Met een speciale camera gemaakte 360-graden-opname van de eindscene op het Broerplein

De vrijdagochtend na die Pinksterzondag was de geluid-nabewerking klaar en kon de film op het YouTubekanaal van de RUG worden gezet. Omdat alle betrokkenen beschikten over een wijdvertakt sociaal netwerk (vooral Facebook en Twitter werden flink benut), ontstond een enorm sneeuwbaleffect. Door de explosie van ‘hits’ op de vrijdagochtend kwamen we meteen in de top drie van best bekeken filmpjes in Nederland, waardoor het filmpje in de lijst van ‘YouTube trends’ terechtkwam en ook in de rest van de wereld veel kijkers trok. Tot onze grote verbazing stond de teller na 48 uur op 20.000 views; nog weer 48 uur later werden de 50.000 views gehaald!

LipdubThumbnail

Op het YouTubekanaal, maar ook via Twitter en e-mail, kwamen al gauw veel en vooral enthousiaste reacties binnenstromen. Ook voor ons was het nieuws, dat er ongeveer na 5 minuten in de film overduidelijk een fiets gestolen werd van het Broerplein, nota bene op het moment dat studentagenten Matthijs en Nico in hun politieauto door het beeld kwamen rijden!

 

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=352 0
Nacht van Kunst en Wetenschap http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=322 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=322#comments Wed, 15 Feb 2012 08:27:48 +0000 Floris de Jonge http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=322 Ook in 2011 was de Universiteitsbibliotheek weer een van de prominente locaties voor de vanaf nu jaarlijks

Life lines, van Hector Raphaele

Life lines, van Hector Raphaele

georganiseerde Nacht van Kunst en Wetenschap. Deze editie trok net als die van 2009 weer tienduizenden bezoekers naar de Groningse binnenstad.

Healthy Ageing
Het programma van de UB in de Nacht stond geheel in het teken van Healthy Ageing. Oftewel: “Hoe leef ik zo gezond en lang mogelijk?”
Omhoogklimmend door het trappenhuis maakte de bezoeker eigenlijk ook een reis door het leven:

  • Meteen bij binnenkomst werd je ‘demografisch in kaart gebracht’, zodat we op elk moment wisten hoe de ‘bevolkingsopbouw’ in de UB eruit zag.
  • Oud-UB-medewerkster Tineke van Stipriaan is nu professioneel stoelmasseuse; zij masseerde de pijnlijke schouders van de bezoekers in een paar minuten weer los.
  • Op de derde verdieping was er de Film Lounge, waar je even rustig kon zitten terwijl er filmpjes werden vertoond over het thema gezondheid.
  • En helemaal bovenin de UB lag Paro de Zorgrobot: een knuffelbaar apparaat waarmee autisten en alzheimerpatiënten uit hun isolement worden gehaald.
Fat furniture van Lambert Kamps

Fat furniture van Lambert Kamps

Maar dat was nog niet alles. Op het platformpje tussen begane grond en 1e verdieping presenteerde Minerva-studenten Carlina Nauta een op het thema geïnspireerd kunstwerk.
Elders in het gebouw waren kunstuitingen te zien van haar collega Hector Raphaele.
Verder hier en daar een exemplaar van fat furniture, stoelen van Lambert Kamps die commentaar geven op de consumptiemaatschappij.
Vanaf de omloop op de 2e verdieping kon je kijken naar de dansgroep Dialectica, die onder de vide tussen de Digitale Werkplekken op de 1e etage een schouwspel van licht, dans, muziek en acrobatiek neerzette.
Op verschillende plekken in het trappenhuis speelden jonge musici klassieke stukken. Tussen de Digitale Werkplekken op de 2e etage stonden verschillende Wii-apparaten, waarmee gezondheidgerelateerde games konden worden gespeeld. Er was een spel voor blinden en slechtzienden, maar ook een malariamug-dood-mep-spel!
In de studiezaal op de 3e verdieping speelde theatergroep Pandemonia het stuk ‘De Gift’, een voorstelling over dilemma’s rondom orgaandonatie.
In de Collegezaal, 4e verdieping, kon je de hele nacht interessante lezingen beluisteren, onder andere van prof dr Cees van der Schans, Hoogleraar Revalidatiegeneeskunde UMCG, Henk Goris, docent Life Science & Technology, en Christiaan Pinkster, Projectleider computer en communicatie toepassingen Koninklijke Visio.

Paro de Zorgrobot!

Paro de Zorgrobot!

Muziek!
En dan was er natuurlijk muziek in de hemel… In de kantine op de 4e verdieping speelden niet minder dan vier popbandjes!
Mr. Wallace kreeg met haar energieke ska de hele kantine aan het dansen, en helemaal volgens het Healthy Ageingthema bracht Doctor Scalpel and the Incisions non-stop rauwe ziekenhuisrock met een flinke surf-injectie.

Het ligt in de bedoeling dat de UB ook op 2 juni 2012 weer een topattractie wordt van de volgende Nacht van Kunst en Wetenschap.
 
 

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=322 0
Welcoming Ceremony voor internationale studenten http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=615 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=615#comments Tue, 28 Feb 2012 14:54:13 +0000 Floris de Jonge http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=615 Twee  keer per jaar, in februari en augustus, is er een nieuwe instroom van buitenlandse studenten. Als onderdeel van de Welcoming Ceremony voor deze studenten is er de University Fair op het Broerplein, tussen het Academiegebouw en de Bibliotheek.

De Bibliotheek was op de Fair vertegenwoordigd met een stand. Er werden flyers uitgedeeld, informatie verstrekt en kleine gadgets uitgedeeld. De studenten zijn vooral geinteresseerd in de openingstijden van de locaties, de werkplek-, print- en kopieerfaciliteiten.

De beide University Fairs werden in 2011 bezocht door circa 2000 studenten.

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=615 0
Bewustwording http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=411 http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=411#comments Tue, 21 Feb 2012 10:16:10 +0000 F.J.Den.Hollander http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?p=411 Het hele jaar door wordt met name het gebouw van de Universiteitsbibliotheek gebruikt voor allerhande activiteiten.

Afvalactie SMOG

Afvalactie SMOG

Huisvuilactie
Zo was er de huisvuilactie van het SMOG: gedurende een hele week werd al het vuilnis verzameld dat binnen de UB wordt geproduceerd, om het vervolgens bij de ingang op een hoop te gooien. Zo hoopte het SMOG de studenten en medewerkers bewust te maken van de hoeveelheid afval die we met zijn allen produceren…

Dia de los Muertos

Een tafel met offerandes en informatie over de Dia de los Muertos

Dia de los muertos
Een groep Latijns-Amerikaanse studenten had bij de ingang van de UB een ‘ofrenda’ neergezet; een tafel met snoepjes en beeldjes, zoals die worden gebruikt bij de jaarlijkse ‘Dag van de Doden’, vooral in Mexico.
Dit om studenten in contact te brengen met uitingen van andere culturen.

 

 

 

 

]]>
http://jaarverslag.ub.rug.nl/2011/?feed=rss2&p=411 0